Wie?

Ik zei het al: ik bèn mijn bedrijf. Hoe ik er toe gekomen ben van lezen, redigeren en schrijven mijn vak te maken, lees je hier.

Als dochter van een Neerlandicus en een handelscorrespondente, opgegroeid tussen kamerbrede boekenkasten in het Haagse Statenkwartier, is het bijna vanzelfsprekend dat ik altijd al iets heb gehad met lezen en schrijven. Om allerlei redenen, die er nu niet meer toe doen, bleef het lang bij ambitie en goedbedoelde pogingen. Zo bewaart mijn moeder nog altijd trouw mijn allereerste “manuscript”, geschreven én geïllustreerd door de auteur op haar vierde.

Niet schrijven maar werken

Ik zette mijn schrijftalent voornamelijk voor mijn werk in. Wel zo praktisch. Na Schoevers beheerste ik – net als mijn moeder – handelscorrespondentie in drie talen. Natuurlijk deed ook iedere nieuwe sollicitatie weer een beroep op mijn schrijfvaardigheden. In mijn 22-jarige secretariële loopbaan hebben mijn schrijversgenen me regelmatig goed gediend. Ook in mijn tienjarige informatiemanagementloopbaan kwam mijn taalgevoel vaak goed van pas. Maar verder dan schrijven en redigeren voor mijn werk en een enkel gelegenheidsstukje kwam ik niet.

Het wereldwijde web

Toen ik het wereldwijde web ontdekte – destijds nog via een 14K4 modem (weet je nog wel oudje) – ging er letterlijk een wereld voor me open. Wat een geweldige uitvinding: alle informatie die je maar wilt onder je vingertoppen. En toen iedereen een blog “moest” hebben, zag ik een gouden kans. Een platform voor mijn schrijversambities! Helaas ontbrak het mij aan zelfvertrouwen. Ik schrééf wel voor een potentieel wereldwijd publiek op het web, maar daadwerkelijk publiceren vond ik doodeng. Liever keek ik eerst even de kat uit de boom. Wat schrijven mensen nu zoal op het web en, veel belangrijker, wat wordt op prijs gesteld door de lezers?

Leerschool

De serie workshops Creatief Schrijven van Tekstbureau T.I.M. gaf me dat extra duwtje in de rug. Ik ben “Juf” Marielle van Sleen nog altijd ontzettend dankbaar voor haar mooie complimenten, inspiratie en aanmoediging. Hoewel ik altijd al dacht “wel aardig” te kunnen schrijven, had ik niet verwacht dat anderen – behalve mijn ouders – dat ook zouden vinden. Dat was een flinke openbaring. Heilig nam ik me voor om méér te schrijven en vooral te publiceren.

Life is what happens when you’re busy making plans [Anonymous]

Maar zoals het zo vaak gaat in een mensenleven, lopen de dingen vaak anders dan je had gepland. Werk en financiën speelden een dusdanige hoofdrol in mijn leven, dat er van mijn voornemen weinig terecht kwam. Ik wist me naast mijn werk gelukkig nog enigszins te profileren als blogger en eindredacteur voor Content Collective, de eerste crowdsourced publisher van Nederland – tot ook dat moest wijken voor andere dingen. Al ben ik tegenwoordig niet langer actief voor Content Collective, draag ik het initiatief, het platform en mijn CoCollega’s nog altijd een warm hart toe. Ik heb er mijn vaardigheden als blogger en (eind)redacteur flink kunnen aanscherpen en opwaarderen naar de criteria van deze tijd.

Hang naar taal en tekst

Het overlijden van mijn vader, auteur Jules Ph. de Palm, eind 2013, zette me aan het denken. Ik realiseerde me dat ik al op de helft van mijn leven was, al voelde ik dat helemaal niet zo. Maar het voelde wel als de hoogste tijd om me eindelijk eens fulltime bezig te gaan houden met mijn werkelijke “passie”: taal en tekst. Gedurende mijn hele loopbaan – als secretaresse, ondernemer of informatiespecialist – had ik immers al een hang naar taal en tekst. Redigeren is altijd mijn tweede natuur geweest en ik kon me dan ook vaak flink druk maken over (verkeerd) taalgebruik in de media en de gemakzucht waarmee onze moedertaal wordt verruild voor het Engels (een taal, die ik als anglofiel overigens zeer liefheb en – van kinds af aan – uitstekend beheers).

Sociaal sterk in taal en tekst

Op  25 januari 2014, de dag waarop mijn vader 92 jaar zou zijn geworden, werd SocialWords geboren: sociaal sterk in taal en tekst. Met SocialWords schrijf, redigeer, vertaal en vertel ik naar hartenlust. In opdracht, op afroep, aanvraag én ongevraagd. Omdat taal en tekst me nu eenmaal in het bloed zit. Is het toeval, dat ik in de spiegel steeds vaker mijn vader zie?

Schrijven met Pap - augustus 1967

 

 

 

 

 

 

 Loopbaan

Om mijn hele carrière te beschrijven (vanaf 1985) heb ik een apart blog nodig. “Of een trilogie”, zou mijn moeder zeggen. Mijn kleurrijke loopbaan is in te zien op mijn LinkedIn profiel. Natuurlijk heb ik ook een (heel) persoonlijk blog: “Die met die krullen“.

De opdrachten, die ik schreef voor mijn opleiding Redactie bij de Schrijversacademie, deel ik met een groter publiek op Heel Nederland Schrijft. Oh ja, ik schrijf ook af en toe over geuren – een andere passie.

 

Deel je mening!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: